10 правила при бизнес кореспонденция

Всеки един себеуважаващ се бизнесмен трябва да владее добре бизнес кореспонденцията и нейните тънкости. Голяма част от сделката е кореспонденцията и ако знаеш как да говориш и какво да кажеш имаш много добри шансове за успех.

В тази статия сме се погрижили да ви предоставим колкото можем повече информация без излишни глупости. Затова подредихме основните тънкости на бизнес кореспонденцията в 10 прости правила, които ако следвате ще станете истински майстор.

1. ВИНАГИ спазвайте добрия тон

Първото правило, а и може би най-важното е да спазвате добрия тон абсолютно винаги. Можем да гарантираме, че ако спазването на другите правила, които ще ви дадем, не е задължително, то спазването на това правило е наложащо. Помнете, никой не харесва невъзпитани хора. Ако не спазвате добрия тон човекът отсреща няма да иска да работи с вас, защото поведението ви показва, че щом с него (бъдещият ви сътрудник, например) се държите толкова зле, значи ще се държите така и с клиентите ви, а те са най-важни.

2. Стремете се да направите добро първо впечатление

Българската поговорка „по дрехите посрещат, по ума изпращат“ важи в този случай. Дори и да сте най-добрият експерт в дадена област или подходящ партньор, ако не успеете да направите добро първо впечатление, тези предимства могат да останат на заден план.

3. Съобразявайте се с нивото на този, с когото кореспондирате

Това е по-скоро трик, отколкото абсолютно наложащо правило. Въпреки това, ако го използвате правилно, този трик ще ви гарантира блестящи резултати. Това, което имаме предвид с това правило е, че е добре да не натяквате на отсрещния по-високото си образование или по-изтънчения си вкус и начин на говорене. Ако отсрещният говори по-свободно и с по-ежедневни думи – правете го и вие. Това ще му покаже, че сте на неговото ниво и че сте земен човек и подсъзнателно ще го накара да ви чувства по-близък и да ви хареса. Обратното – ако се държите като сноб ще му покажете, че сте напълно различни и няма добре да си паснете в работата.

бизнес кореспонденция

4. Не нападайте и не обвинявайте

Това правило е свързано с първото, но решихме, че е много важно да го знаете, заради което го отделихме в трето. Много е важно да не нападате и да не обвинявате този, с когото кореспондирате. И под това нямаме само предвид буквално да го обиждате. Ще ви дадем пример. Потенциалният ви бизнес сътрудник е имал неуспешна сделка в миналото. Заедно обмисляте нов проект. Не му казвайте ,,Надявам се проектът ни да не се провали като миналият ви’’.

5. Изказвайте се ясно и кратко

Това е едно от златните правила в бизнес кореспонденцията. Ясното и кратко изказване винаги е на почит, особено в бизнес пространството. По този начин избягвате много усложнения.

6. Неволно изтъквайте познанията си

Това правило може да ви се стори малко подло, но наистина работи. Изтъкването на познанията ви (разбира се с мярка и достатъчно умело) позволява на отсрещния да разбере уменията ви и опита ви. Докато кореспондирате вмятайте реплики като ,,в миналия ми проект..’’ или ,,докато бях в Париж по работа…’’. Много е вероятно освен да ви хареса, отсрещният да ви сметне и за работохолик, което е перфектно в случая.

7. Направете си визитни картички

Това правило е важно по две причини. Първата е, че е много по-бързо просто да дадете визитната си картичка на човека, с когото кореспондирате, вместо да му диктувате телефон, имена и имейл. Също така това е и много по-професионално, а и, признайте си, доста задоволяващо. Втората причина е, че отсрещният ще види, че сте достатъчно успешен и посветен на работата си.

8. Давайте примери с миналите ви проекти

Това правило е свързано с петото, но, както третото, ние решихме да го изведем като отделно. Както казахме, говоренето за миналите ви проекти може да ви бъде от голяма полза. Например можете да направите портфолио или презентазия с миналите ви проекти, което да дадете на този, с когото кореспондирате. Също така можете да направите брошури, които да държите в кабинета си и при нужда да давате.

9. Бъдете отворени за нови предложения

Новаторството винаги се оценява много добре от всички, така че не се страхувайте да експериментирате в работата си. Новите предложения, които можете да получите по време на бизнес кореспонденцията ви може да се окажат едни от най-важните и значимите и могат да ви донесат много приходи.

10. Бъдете себе си

Колкото и клиширано да звучи, старайте се да бъдете себе си – на лъжата краката са къси. Не лъжете и не си измисляйте някакви важни постижения в работата, защото това може да ви изиграе много лоша шега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Дава ли портфолиото ви, това, което клиентите наистина искат?
Next post 17 Съвета за справяне с оплакванията на клиентите