Разказ за живота, за хубавият живот!

Не веднъж съм размишлявал върху смисълът  на живота , не защото имам твърде много свободно време, а просто съм си задавал някои въпроси и търсил отговори, които не винаги са ми били ясни..Повечето хора имат в живота си определени цели, те знаят какво искат, понякога знаят и как да го постигнат, но не винаги са наясно дали след постигането на своите цели ще бъдат щастливи..

Беше поредният дълъг ден, ставане в 6 и 30, кафе, риза, излизам, лекции, хора, обяд , доставки, офиси, нови хора, разговори, пак кафе , приятели, вечеря, излизам, дискотеки и пак отново..Реших да си взема малко почивка, няколко дни..понякога обичам да съм сам, харесва ми да се разхождам сам, събирам мисли, но това положение не трябва да продължава твърде дълго, нека бъде само за ден, два..

Морето, харесвам го, отивам там..Разходка по плажа, приближава лодка, в нея рибар..Реших да го заговоря и без това нямаше много хора по плажа, все пак това не е разгара на сезона. Беше наловил не малко риба, запитах го колко време му е отнел днес риболова. Отговори ми, че е свършил всичко за 2-3 часа. Предвид факта, че повечето хора работят по 8 часа на ден ми хрумна следният въпрос:

-Защо не остана по-дълго в морето за повече риба? Щеше да я продадеш после?

Отговориха ми така:

– Това тук ми е напълно достатъчно. Успявам да изхранвам семейството си, а и живея без грижи и притеснения. Ставам рано, ловя за 2-3 часа риба, после играя с децата и прекарвам деня със семейството си. Вечерта се събираме с другите приятели, пием по някоя бира, аз свиря на китара, става забавно..

Понеже понякога мисля в перспектива и пресмятам някои работи бързо, веднага ми хрумна, че и от риболова, също може да се правят пари. Казах на рибаря, че ако прекарва два пъти повече време на ден в риболов, много скоро ще изкара пари за нова и по-голяма лодка.

-Мислиш ли? – попита той.

-Даже съм сигурен! А с по-голямата лодка ще имаш много по-голям улов, така много скоро ще имаш средства за повече лодки, с повече лодки ще разшириш бизнеса си бързо, след няколко години ще премахнеш всички посредници, те вече няма да са ти нужни, ще продаваш директно с процентно доста по-голяма печалба от сега.

Просто и лесно , и винаги е било. Като малък любимите ми игри бяха стратегиите, почти винаги печелих. Повечето допускаха една глупава грешка. Когато имаш две ферми за ресурси, всяка прави по 10 ресурс на минута, а построяването на една ферма струва 30 ресурс, създаването на войник пък е 5 ресурс. След 3 минути повечето играчи имаха 60 ресурс от двете ферми и правеха 12 войника. Аз избирах по-логичното според мен, след 3 минути инвестирах този ресурс в създаването на две нови ферми. Само след още три минути аз имах 24 войника, колкото и моя опонент.На 9-тата минута вече бях много пред него..но в живота никога не е така просто като в игрите..

Продължих със съветите към милия рибар:

-С по-голямата печалба, бързо ще отвориш собствен склад, ще контролираш сам всичко. След години може да стигнеш и до затворен цикъл на производство-мечта, това е истински голям бизнес! От обработката през рекламата и самото разпространение.Рибарят ме гледаше спокойно, позамисли се малко и ме пита:

-Колко време ще ми коства всичко това?

– 8 до 12 години минимум.

-А после какво трябва да правя?

-Ами тогава вече ще си прилично богат, може да живееш, където си поискаш и да правиш какво решиш. Най-вероятно ще си милионер.

Противно на моите очаквания, рибарят не изглеждаше много въодушевен. Беше ми странно, та аз тъкмо му бях начертал наистина кратък, но не толкова лош бизнес план за развитие. Тогава той ме застреля със следния въпрос:

-Добре де, ами като стана милионер и мога да правя каквото си искам, какво ще искам да правя?

Дойде ред и аз да се замисля..стигнах до интересен отговор на този въпрос:

-Ами тогава, когато вече си натрупал тези пари, може да се оттеглиш, да оставиш някой друг да ти ръководи бизнеса. Ще отидеш да живееш в някое малко и спокойно селце край морето, може да ловиш риба за удоволствие, да прекарваш повече време със семейството и внуците си…, а вечер да се събираш на по бира с приятели..

След този ми отговор видях, че рибарят най-после се усмихна и стана някак си по-щастлив. Хапнахме вкусна риба край огъня, гледахме красивия залез на плажа, а някой наблизо сякаш свиреше на китара..

Какъв е твоят живот сега и какъв ще бъде в бъдеще?

Вдъхновено от: More Than Money – Mark Albion

2 thoughts on “Разказ за живота, за хубавият живот!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Кой е Димитър Списаревски? Да се знае!
Next post Как станах милионер или как започнах мой собствен бизнес