Имунизация срещу пингвини

Обикновено хората, които се интересуват от SEO или практикуват това като професия или хоби са наясно, как да се предпазят от наказанието, предизвикано от Google ъпдейта с кодово название Пингвин.
За останалите нека набързо обобщя по какъв начин може да си навлечете пингвинския гняв:

– много на брой и еднакви анкър текстове за всякакви по конкуренция думи и фрази. Ако сте пре-оптимизирали сайта си по думата „лаптопи“ /в България множественото число на думата „лаптоп“ има повече търсения/ и линковия ви профил е пренаситен с предимно тази дума то вие сте потенциално заплашен от наказание. Ако още не сте наказан се радвайте и вземете спешни мерки.

– автоматично или масирано ръчно генериране на огромен брой блог коментари с еднакъв анкър текст. Тук е особенно опасно ако коментарите са в нетематични статии и блогове, не казвате нищо смислено и важно, коментара ви е пуснат единствено с цел линк и всичките анкъри са еднакви. Какво ще си помисли Гошо ако за една вечер генерирате 1000 коментара в блогове с един и същ текст и анкър. И аз бих ви наказал, ако мога 🙂

– Форумни подписи, които съдържат линк с еднакъв и конкурентен анкър текст. Тази техника работеше преди повече от 2 години, но сега е доста опасна. Ако сте активен форумец и във всичките ви подписи държите един и същи текст с един и същи анкър, то това може да ви генерира хиляди еднакви линкове, които казват „Ела пингвинче, изяж ме!“.

– Линкове от наспамени сателитни сайтове, отново с един и същи текст и анкър. Ако отново сте прекалили с еднаквите линкове и анкъри от сателитни сайтове, то бъдете сигурни, че пингвина ви е взел на мушка.

– Sitewide линкове от футъри и сайдбарове, обградени от множество други „голи линкове“ без текст и създадени единствено с цел линка. Ако сте събрали 8650 такива линка от 3 домейна, то сте на ръба да изгорите. Ако сайтовете, които ви линкват нямат нищо общо с нишата и сферата на вашия сайт, то направо сте изгоряли.


Разбира се всяко правило си има изключения и не са малко случаите, когато сайтове с някой или повече от описаните горе проблеми се класират отлично, генерират голям трафик и съответно висока конверсия. Дали защото са авторитетни, дали защото имат стар линк от NASA, Wikipedia, YouTube или Acer, дали поради това че са полезни, но Гугъл е преценил така и точка. Все пак аз ви препоръчвам да избягвате горе описаните похвати, за да спите спокойно.
Сега да се фокусираме как се изгражда Антидот срещу ъпдейта на Гугъл.
Един от основните принципи на имунизацията срещу този ъпдейт е ранзообразния линков профил. С други думи изграждайте внимателно линковете като основната и силно конкурентна ключова дума не трябва да превишава 25%, а някои колеги дори споменават 20%. При следващ ъпдейт този процент може да стане още по-малък.
Добре, но какъв да бъде анкър текста за останалите 80?

Може спокойно да използвате следните безопасни техники:

– на първо място и по-важност е да ползвате домейна, марката на своя продукт или името на фирмата за анкър. Ако разгледаме конкретния случай с настоящето СЕО състезание „Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?“ аз ползвам много често за анкър текст моя домейн http://acer-pacer.com
За да разнообразя анкъра допълнително го ползвам и без представката http:// а понякога и без суфикса. Така ползван acer-pacer може да се утвърди и като бранд с течение на времето.

– Вариация на горното е да ползвате ключовата си дума/фраза заедно с името на домейна или бранда. Ако се върнем отново на примера с лаптопите е важно да имате линкове с анкър от типа: „ревюта на лаптопи от acer-pacer“ или „Защо трябва да купим Acer ще научите в acer-pacer.com“. Това доближава принципа на Long Tail, за което ще разкажем в някоя следваща статия.

– Също така е удачно да замените една или няколко от думите /когато имате ключова фраза/ така, че да получите вариация, близка по значение. Пак се връщаме на примера със състезанието: „Защо трябва да изберем Acer от Notebook.bg?“ или „Защо да купим Ейсър от Ноутбук.БГ?“ са удачни и безопасни за живота на сайта ви фрази.

– Добра идея и силно препоръчиелно е да се ползва изображения за линкове. Разбира се изображението трябва да е тематично, най-добре авторско, с подходящото име на файла, alt атрибут и най-важното да е обградено от текстово съдържание близко на вашия сайт.
Добра практика е и ползването на иначе забравените думички „прочети повече“, „виж още“ „кликни тук“ и подобни.
Има разбира се още десетки фактори като количество nofollow линкове, Google авторство, социални сигнали / коментиране, споделяния/ от социалните мрежи и т.н. но те са обект на следващи статии.
Разбира се с навлизането в материята и повече практика всеки от нас добива усет и генерира интересни идеи. Ако вие имате да добавите нещо от своя опит, ще се радвам да го споделите.

Ако вие имате да добавите нещо от своя опит, ще се радвам да го споделите с мен +Victor Boychev.

5 thoughts on “Имунизация срещу пингвини

  1. Мерси за добрите думи Пано! Да съвсем скоро ще разберем на къде ще задуха вятъра на промяната. И дали колибрито няма да отнесе някой от сайтовете ни за Acer на крилете си :)))

  2. Такова нещо като пълна имунизация няма, гледах много сайтове, които според последните съвети на всякакви световни и български специалисти изядоха дръвцето. Много е рисковано вече. Има обаче една тънка граница която не трябва да се преминава – многото анкори. Направи експеримент наскоро с един сайт, който е оптимизиран по подобен начин и той се сгромоляса надолу. Иначе браво за статията. 🙂 Всичко е вярно.

  3. Тоест трябва наистина да има много анкори, за да няма наказание? В примера с лаптопите, съответно: лаптоп, компютър, преносим компютър и разни други, нали така?

  4. Не така пак те кове пингвина 🙂 ПО-дълги фрази съдържащи кл дума в себе си. Например Уникален уеб дизайн от Студио Кипо (мазна реклама :)). Това цялото ти е анкора. Разнообразие много бранд, урлта, тук, там, прочети още, прочети повече…..

    Ще плямпам за това на СЕО конференцията. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Предстоящи SEO тенденции 2014г.
Next post BGOptimisation – нещо повече от професионални SEO услуги.