Българският патент в продажбата на недвижими имоти

От няколко години насам брокерите у нас се сблъскват с един проблем, когато контактуват с чуждестранни купувачи или с българи, живеещи зад граница, които искат да си купят ново жилище у нас. На подобни клиенти е много трудно да се обясни защо при обявена в офертата квадратура на жилище около 100 кв.м например, на практика се оказва, че чистата площ е доста по-малка – между 75 и 80 кв.м. Това е така, защото повечето строителни фирми включват в чистата жилищна площ например идеалните части от сградата, терасата… Отделно към цената на апартамента строителите прибавят избата, гаража и останалите екстри, което формира една цена, в повечето случаи непосилна за клиента. Но от известно време не само чужденците, но и българите започват да поставят подобни ‘неудобни’ въпроси, когато трябва да си купуват жилище.

Подобна практика съществува у нас отдавна и заради нея сделките с чужденци или български емигранти в повечето случаи се провалят. На Запад и в по-голяма част от цивилизования свят подобни неща не съществуват. Направено е специално проучване, от което се вижда, че прибавянето на идеалните части към чистата жилищна площ, си е чист български патент. Най-близкият пример за цивилизован пазар е съседна Гърция. Там в офертите се споменава единствено чистата жилищна площ – например 50 кв.м, но когато се отиде на оглед, изненади няма. Към това жилище може да има тераса от 15-20 кв.м, която върви заедно с жилището, без да е включена като квадратура. В цяла Европа например избите задължително си вървят с апартамента, без да се калкулират отделно, но жилищната площ е обявена реално.

Понякога на пазара за имоти в България се появяват такива оферти за продажба като например 90 кв. м апартамент (в повечето случаи мансарди), но когато се огледа имота става ясно, че всъщност реалната площ е 50 кв. м, а останалите 40 кв. м е тераса. Когато заведем клиент, особено чужденец, и той види тази ситуация, започва да споделя с нас, че тук има измама, лъжа, и крайният резултат не е положителен.

По-редно и честно би било в пазарното пространство да се фиксира чистата жилищна площ, и веднага допълнително да се обяви към нея идеалните части от сградата и от двора (ако има такъв), квадратурата например на просторната панорамна тераса, на гаража, степента на завършеност на жилището и т.н., Така цената вече може да не бъде например 400-500 евро на кв.м, а 600-700 евро. Тогава клиентът сам преценява дали да ги даде, или не, но към аргументите за покупка всеки брокер би изтъкнал, че жилището е по-скъпо, защото притежава допълнителни екстри. Ако жилището няма тези екстри, цената му логично ще бъде по-ниска.

Има и друга разлика у нас и в другите европейски държави. Жилищата, които се продават, са в степен на напълна завършеност – подови покрития, пълно кухненско обзавеждане, модерно оборудвана баня, и т.н. Купувачът само си събува обувките и влиза да живее. У нас в повечето случаи на цени, близки да кажем до тези в Гърция, се предлагат жилища само на замазка и шпакловка. При условие, че нашата инфраструктура е доста далеч като качество от гръцката.

One thought on “Българският патент в продажбата на недвижими имоти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Стилово оформление на сайт за повече посещаемост
Next post Как да бъдем щастливи?