CooliceHost за разликата между VPS и споделения хостинг

Факт е, че когато имате вече ваш собствен сайт, първото нещо, за което ще трябва да се замислите, е именно къде и как ще го „настаните“ (изключваме момента с избора на домейна и платформата). Взимането на решение тук е отговорът на няколко въпроса:

 

– Какви нужди има сайтът?

– Какъв бюджет сте готови да отделите?

– Какво сте чували за услугите на хостинг доставчика?

 

Развивате обикновен блог или сайт и нямате нужда от нещо специално

 

За обикновения потребител с тепърва тръгващ сайт споделеният хостинг е абсолютно достатъчно и задоволително решение. Този тип хостинг представлява общи сървърни ресурси, споделени между няколко човека. Споделеният хостинг е „първото стъпало“ при компаниите, предлагащи тези услуги и цената му, сравнена с другите планове (VPS, нает сървър), е в пъти по-ниска. Пазарът предлага голямо разнообразие, така че изборът ви тук може да е огромен.

 

Но, погледнато от друга гледна точка, тук сигурността е сериозен проблем. Възприемайте споделения хостинг като къща, в която живеете няколко души. Не се съмняваме, че вие ще защитите вашия бизнес и ще направите всичко възможно никой да не му навреди, взимайки превантивни мерки, но дали всеки ще мисли като вас. Хиляди сайтове са заразявани всяка година със зловреден код, който най-често се появява именно на споделените хостинг акаунти. Поради факта, че някой на сървъра е заразен, това би могло да се отрази и на всички останали, споделящи тази „къща”. Всички сте под един покрив, няма как да ви подмине нещо, касаещо остналите.

vps сървър и споделен хостинг

Желая да взема по-голямо „местенце“ за вече добре развития си сайт

 

В такъв случай, нашата препоръка е да вземете VPS (virtual private server – собствен виртуален сървър). Едно добро решение за добре развити сайтове, нуждаещи се от повече ресурси, за да оперират безпроблемно. Или, да кажем, че от общата къща сте се пренесли в апартамент. Това не променя с нищо факта, че живеете заедно под един покрив, но по никакъв начин нямате достъп до пространството на другите. Голямо предимство за сигурността на вашия сайт. Различно от това да имате собствен, нает сървър, на който да сте си само вие. Това най-често е опция, предпочитана от собствениците на големи сайтове, генериращи завидно количество трафик. За разлика от споделения, тук цената е по-висока, но и параметрите и предимствата са повече. Това е нивото, което следва след споделения хостинг и преди наемането на сървър, на който да сте си само вие.

 

Хубаво е да знаете, че, както при споделения хостинг, и тук няма да получите неограничени ресурси. Ако някой друг на същия сървър има голям сайт, който генерира много трафик, то има голяма вероятност вашият сайт да започне да се зарежда по-бавно. Но тук компанията се намесва и проблемът реално изчезва бързо, обикновено този момент се предвижда и „товарещият“ сайт бива преместен на план с повече ресурси. Така че, когато трафикът на вашия сайт и той самият расте, сами ще разберете, че даден хостинг план ви е вече „утеснял“ – добра стратегия е да се преместите на нещо по-голямо, което е в наетия сървър или по-голям VPS план, позволявайки на сайта ви да „диша”.

 

CooliceHost.com е надежден уеб хостинг, предлагащ на своите клиенти споделен и VPS хостинг, гарантиращ ви 99.9% uptime, DDOS защита, опитен съпорт, връщане на парите при отказване в началото и още много. Повече можете да прочетете на https://coolicehost.com/billing/blog.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post 6 филма, които всеки предприемач трябва да гледа
Next post Бащата на научния мениджмънт и неговите идеи за ефективно управление