10 популярни тенденции в уеб дизайна през 2013 година

След като повече от половината на 2013 година премина, е време да погледнем какви са актуалните тенденции в уеб дизайна. Някои от трендовете от 2012 година са се запазили и до днес, а други са станали дори по-популярни.

Ако искате да се сдобиете с уеб дизайн в крак с новите тенденции посетете http://webfusion.bg/ и се доверете на професионалистите. Независимо дали сте уеб дизайнер или сте собственик на малък бизнес е добре да спазвате изброените по-долу трендове, за да можете да помогнете на вашия сайт или на сайтовете на клиентите ви.

Съдържание на първа страница

Уеб дизайнерите трябва да обърнат повече внимание на съдържанието на първа страница, тъй като посетители се интересуват повече от него. Какво най-често се случва? Дизайнерите правят сайта да изглежда красив, богат на снимки и видео и накрая ако остане място добавят съдържанието, което всъщност генерира трафик и е полезно за потребителите.

Отзивчив уеб дизайн

Отзивчивият уеб дизайн е тенденция зародила се през 2012 година, която остава актуална и през 2013 година. Той използва CSS език, който променя стила на сайта, карайки го да се показва правилно на различните устройства и с различни размери на екрана. Тя е от тези нови тенденции в уеб дизайна, които се налагат все повече и повече, тъй като потреблението на смартфони и таблети нараства и това е причината все повече дизайнери да създават така наречения Responsive Design (отзивчив дизайн). Благодарение на него вече не е нужно посетителите да изтеглят специални приложения или да посещават мобилната версия на даден уеб сайт.

Метро

С пускането на Windows 8 и непрекъснато нарастващия интерес към опростения уеб дизайн все повече сайтове избират именно дизайн и тема “Metro”, които са типични за новия Windows. Дизайнът в стил „Metro“ организира съдържанието в мрежа, която е съставена от различни по размер кутийки, с големи икони и много ефекти.

Ретина дисплей

През 2012 година Apple представиха своя ретина дисплей в смартфона Iphon 4, музикалния плеър Ipad и лаптопи MacBook Pro. „Ретина дисплей“ е бранд създаден от Apple, който се отнася за дисплеите с течен кристал с много по-висока плътност на пикселите. От компанията гигант в сферата на информационните технологии твърдят, че тези нови дисплеи притежават достатъчно висока плътност на пикселите и човешкото око не е в състояние да забележи пикселизацията от обичайното разстояние за гледане. Голяма част от дизайнерите следват новите тенденции в уеб дизайна и са приели и прилагат по-високата резолюция и CSS отзивчивия дизайн, с което целят да улеснят потребителите ползващи устройства Apple с ретина дисплей.

Безкрайно превъртане на страниците

Много популярни сайтове като социалните мрежи Printerest, Tumblr и Facebook подкрепят безкрайното превъртане на страниците. Казано на разбираем език – способността на уеб сайта да зарежда автоматично повече съдържание, когато потребителя превърта страницата надолу. Дизайнерите започват да следват тази нова тенденция в уеб дизайна, създавайки сайтове показващи цялото съдържание на една страница, което може да се преглежда само със скролване, без да се налага да се отварят нови и нови страници. Това значително улеснява и потребителите.

Паралакс

Това е друг вид ефект за превъртане, който също като предния става популярен през изминалата 2012 година. Всъщност „Паралакс“ е ефект, при който два или повече паралелни обекта се движат с различна скорост. С нарастващата подкрепа от страна на браузерите Паралакс се превърна в още по-популярен начин за добавяне на допълнителна интерактивност към уеб дизайна на сайта.

Сайтове от една страница

Това е една от тези нови тенденции в уеб дизайна, която набира все по-голяма популярност. В комбинация с някои от другите тенденции като съдържание на първата страница, безкрайно скролване и Паралкс, сайтовете съставени от една страница стават все по-харесвани и предпочитани от потребителите. При тези сайтове се изисква по-малко внимание при създаването на техния уеб дизайн, тъй като се знае, че посетители ще открият всичко, което търсят и то само в рамките на една страница.

Фонови изображения на цял екран

Сред популярните тенденции в уеб дизайна от миналата година са фоновите изображения на цял екран. Към днешна дата не само големите снимки използвани за фон са предпочитани при създаването на уеб дизайн, но като допълнение се наблюдава, че все по-често се използват и видео клипове за фон. Този подход е предпочитан от много дизайнери, който целят да привлекат вниманието на жадните за визуални ефекти потребители.

CSS3 ефекти

Откакто браузерите повишиха подкрепата си към CSS3, голяма част от уеб дизайнерите се възползват от ефектите, предлагани от актуализирания скриптов език. CSS3 дава възможност на дизайнерите да създават сенки, прозрачни елементи, а дори и анимации с помощта на лек скриптов език, вместо доскоро използваните тромави прозрачни PNG или Flash изображения.

Елементи с кръгъл дизайн

Голяма част от дизайнерите вече не използват квадратни елементи в дизайна си, а скоро залагат на елементите с кръгъл дизайн.

Това бяха 10 от популярните тенденции в уеб дизайна, благодарение на които сайта ви може да бъде много по-популярен и предпочитан от посетители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Всичко за легендата DMOZ
Next post „Успей с нас“: Стани предприемач и работи за себе си.