Дава ли портфолиото ви, това, което клиентите наистина искат?

Вдигнете ръце… Кой обича собственото си портфолио?

Ако сте като повечето дизайнери, ръката ви ще е вдигната високо. В крайна сметка, портфолиото представя най-добрата ви работа – и то вероятно изглежда страхотно. Кое да не му обичате?

Е, не искаме да породим страх в сърцето ви, но въз основа на работата, която вършим, вашето портфолио вероятно не е толкова добро, колкото си мислите че е. Защо?

Повечето портфолиота – което означава, да, може би и вашето – са едни и същи: изработихме това; ние сме го направили, дрън, дрън, дрън. Скучно е.

И по-лошото, изцяло съсредоточено върху вас.

Замислите се – ако потенциални клиенти проверят вашето портфолио, това означава, че те са ви оценили високо. Седейки там с техните пари в ръце, опитвайки се да решат дали да ви наемат или не.

Което, от своя страна, означава, че те вероятно се опитват да решат едно нещо – дали можете да им помогнете с техните бизнес проблеми.

Те не се интересуват дали сте направили сайта за най-добрата компания в страната.

Тях ги е грижа ако можете да покажете история на това как сте помогнали на различни бизнеси да растат или сте сложили край на загубено време, усилия и пари.

И това е критичната разлика.

Единствените две неща, които, всъщност, искат собствениците на бизнес

Дали собственика на бизнес казва, че иска мобилен сайт или, че те си мислят, че трябва сайтът им да бъде направен на безплатна платформа, или че те обичат лилавото…

Единствените две неща, от които наистина трябва да ви е грижа е за правенето на пари и спестяването на пари.

Някои от тях ще бъдат напълно насочени към това. Някои (обикновено тези на път да фалират) ще се преструват, че не ми пука за парите. И други могат да нямат никаква представа какво действително искат, докато не им покажете.

Но реалността е, че всеки бизнес трябва да прави едното или и двете от тези неща – да правят пари или се спестяват пари – за да останат живи.

И това е мястото, където ще се сблъскате с проблеми – освен ако не предлагате правилно вашето портфолио.

Защо изглеждате като заплаха … и какво да направите за това

Повечето собственици на бизнес ще ви виждат като разход. Те просто нямат представа, че  сайта, които може да им изработите, може да им спести пари.

Освен ако, разбира се, не им кажете.

портфолио

Къде?

В описанието на проекта, който сте поставили в портфолиото си.

Например, да речем, че се създаде система за имейл маркетинг за предишен клиент. Страхотно. Само, че не го пишете. Е, не пишете само това. Съсредоточете се върху предимствата, които имейл маркетинг системата е постигнала и включете цифри, ако можете.

Така че, с други думи, сте създали система за имейл маркетинг. Може би сте приложили имейл маркетингова система, за да се възвърнат продажби и са се генерили 50 000лв. в  продажби.

Виждате ли разликата?

Ето още един пример – изработили сте сайт на WordPress, за даден клиент. Сложили сте система за управление на съдържанието където трябва, така че офис-мениджърът може да прави редакции по сайта, които ще спестят хиляди левове на година за разходи за поддръжка.

Поставете се на мястото на потенциалните си клиенти … Кои версии на тези две описания по-горе ще ви накарат да седнете и да се зачетете?

Как да мислите като клиента си

Ако нямате идея или не можете да се сетите какво да напишете, напишете неща за вашия уеб сайт проект по отношение на предизвикателствата или проблемите, които сте преодолели, които сте решили. Задайте си въпроса, като:

  • „Какви ползи виждат в мен перспективните ми клиенти от работата си с мен?“
  • „Как бизнесът им е по-добре сега? Какво не е било наред преди? „
  • „От какво се оплакваха и как моето решение поправи нещата?“

И винаги – отнасяйте всичко на най-долния ред, ако можете. Всеки собственик на бизнес – няма значение кои са те и колко са склонни да харчат за уеб дизайн – ще се интересува да прочете за това как сте вдигнали продажбите или сте спестили пари.

И след като можете да се обосновете и от към стойността, която сте донесли, ще престанете да бъдете „разход“ в съзнанието им. Вместо това, вие ще станете инвестиция.

Няма значение дали вашият потенциален клиент е в областта на здравеопазването, или производство, или технология. Търсите продажби или привличане на дарения. Парите са си пари.

И ако можете да използвате вашето портфолио, за да покажем как можете да ги спечелите или да ги спестите на вашите клиенти, повярвайте ни … ще направите доста за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Добрият избор на портфейл е важен за всеки бизнесмен
Next post 10 правила при бизнес кореспонденция