W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Какво е уеб дизайн?

Какво е уеб дизайн?

„Уеб дизайн“ се използва като термин, известен в света на ИТ технологиите като определение за съвкупност от определени задачи в процеса на изграждането на една уеб страница. По-конкретно термина се отнася, за тези задачи свързани със изграждането на специфичния интерфейс или видимата част на страницата.

Мрежата се състои от безброй страници, представяне на информация и продукти, използване на различни технологии.А тези отделни сайтове са свързани помежду си чрез хиперлинкове. Има два основни аспекти на всяка уеб страница в интернет. Първият е презентация, при която потребителят взаимодейства със сайта обикновено визуално-това е неговият дизайн, а вторият е точно обратното, състои се от езици, които трябва да бъдат разчетени от вашия браузър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основният език, който се използва при създаването на дизайна, този който казва на браузъра как точно да бъде представена информацията се нарича Hypertext Markup Language (HTML). Другата версия на HTML също е широко използвана, известна като Extensible Hypertext Markup Language (XHTML). През последните няколко години се наблюдава тенденция към отделяне на основната структура на уеб-страница (използвайки HTML) от визуалното представяне на обекта (с използване на Cascading Style Sheets или CSS). При този подход има редица значителни ползи както в краткосрочен и дългосрочен план, с течение на времето набира популярност и се използва от все повече дизайнери.

От техническа гледна точка, създаването на един уеб дизайн може понякога да бъде доста трудно. За разлика от по-традиционните печатни медии, HTML има редица променливи фактори. Да започнем с това,че не всички браузъри интерпретират HTML според стандартите, създадени от стандартизационен орган – World Wide Web Consortium, известен също като W3. Това означава, че, докато една част от този дизайн (например изображение) ще се появи , както дизайнер желае в един браузър, може да изглежда по съвсем различен начин в друг. Друг основен ограничаващ фактор на уеб дизайна е свързан с огромното многообразие на формати, в които може да бъде видян един сайт. Докато графичните дизайнери знаят точно колко ще бъде голямо парчето-хартия, на което ще се печата, един наистина добър уеб дизайнер трябва да отчита различните размери монитор дори и различни настройки на дисплея..

Но уеб дизайнът разбира се не е само скучна техническа работа, понятието включва в себе си и творческа част. Тази част обхваща основно периода на създаването на различни графични и аудио елементи, както и форматирането на текста и информацията. За да бъде създадено нещо наистина добро, то трябва дизайнерът да има добра визия и подготовка. Също така трябва да се информира добре, какво се иска от него и уеб дизайн за каква фирма и дейност е необходим. Уеб дизайна безспорно е изключително важен. Той представлява лицето на всяка организация или фирма по света. Един приятен и удобен дизайн помага изключително много за популяризацията на вашия сайт. И да дизайна определено продава!

Това е бързо, лесно и просто..

5 коментара за “Какво е уеб дизайн?”

 1. ofisklasa каза:

  Страхотна статия! Сега научих точното определение на уеб дизайн!

 2. Studio Kipo каза:

  Браво, много добра статия! Много клиенти търсещи уеб дизайн не могат да разграничат тази услуга от изработката на сайт. И се задават някакви глупави въпроси от сорта ама защо трябва да плащам за едно и също два пъти и т.н.

  Поздрави,
  Тео

 3. Създаването на един сайт задължително минава през креативност и лично творчество.

 4. Много полезна и практична статия!

 5. MultyPRO каза:

  Позфравления за добрата статия.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *