W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012
Какво Ви различава от успешния предприемач?

Какво Ви различава от успешния предприемач?

Животът не е честен, а светът не е справедлив.Далеч съм от мисълта, че материалното богатство е най-важно в днешния свят.Има много други неща, които правят човек по-щастлив от парите.Но много хора се стремят към желаното богатство и обвиняват света, че те нямат това, което други имат.И все пак светът е справедлив понякога! Примери много.Винаги съм го казвал,българите не обичат успелите и не вярват, че те са постигнали всичко честно.На всеки бизнесмен се гледа подозрително, а при бизнесдамите тези подозрения се засилват.Първата ни асоциация за успял човек е , че той е постигнал своето материално положение чрез кражби и измами.

Не е задължително обаче успехът да бъде постигнат чрез тези методи.Ако винаги сте на мнение, че успелите са измамили, това е само един вид оправдание за пред себе си, самозаблуда.Но богатството идва при този, който не разпределя времето си между несъстоятелните обвинения и очакването на светлото бъдеще.

Кои са предприемачите? Има ли такива в България? И с какво са по различни?
Да има такива индивиди и в нашата страна.Те имат качества, които много други хора не притежават.Ако сте живели с такъв човек, или просто сте близки с такива хора, вие най-вероятно сте свидетели на безсънните им нощи и изпълнените им с напрежение дни.

Първото нещо, което отчетливо различава предприемачите е, че те нямат страх да бъдат различни.На тях не им пречи, че те не са в стадото от овце. Те се оптиват да изпъкнат и не ги интересува, че множеството не ги разбира и гледа на тях с присмех. Българският предприемач е точно обратното на типичния вечно мразещ българин. Той не се страхува да бъде пръв, да бъде сам. Нима преди години някой е вярвал, че ще даваме пари за вода за пиене, че ще пазаруваме през интернет без да напускаме дома, че ще имаме телевизори и телефони с touch screen? Не, трудно е било на хората, които още тогава са измислили и въвели тези неща, защото никой не им е вярвал. Те също са един вид предприемачи. Това са хора с различни идеи, много често тези идеи са революционни.

предприемач

Предприемачът вижда в проблема решение.Той взима решения и поема отговорност, каквато повечето хора ги е страх да поемат.Повечето хора се страхуват от проблемите, притеснява ги бедността, липсата, затруднението. Предприемачът вижда най-доброто решение в ситуацията, много преди другите да са го видели. Има една интересна история за една фирма, която произвежда обувки. Фирмата постепенно се разраства и стигат до една интересна държава. В нея хората изобщо не носят обувки. Повечето виждат тук проблем и то голям, а предприемачът вижда плюса в ситуацията, за него това не е проблем, а решение.

Предприемачите са добри в общуването.Повечето хора имат т.нар. зона на конфорт т.е. си имат любими хора, приятели и семейство, с които не им е трудно да общуват.При тях възниква проблем, когато трябва да водят диалог с хора, които не са от техния тип, т.е. са или по-бързомислещи , или пък са прекалено флегматични. Предприемачите за разлика от повечето хора нямат пречки в общуването, те откриват общи теми на разговор с много различни от тях индивиди.Те умеят да говорят, умеят да увличат, имат собствена харизма.

Предприемачът не се страхува от риска. Той е готов да жертва много неща в името на успеха. Едно от най-важните неща, които жертва 1 предприемач, това е времето си.Да рискуваме, е противопоказно на нашата човешка природа. Затова и на повечето хора им е удобно и не им се рискува. Когато си стоим и нищо не предприемаме, няма какво да загубим, по-лесно е да стоиш на позиция/длъжност със сигурна заплата, където и да не свършиш никаква работа все пак на края на месеца ще си вземеш парите. При предприемачите е друго, да те рискуват, за да спечелят. Те рискуват много и работя здраво. От първия риск, когато са се решили да правят бизнес в България-държавата, която по никакъв начин не насърчава, а даже се опитва да унищожи всякакви наченки на бизнес мислене. Предприемачите преминават и през много други ежедневни проблеми, за да се стигне до личния риск-да си толкова зает, толкова изпълнен с мисли за бизнеса, толкова натоварен и емоционално ангажиран, че да нямаш време за семейство,приятелка и т.н….И да те работят. Понякога на всеки човек му се иска да бъде „бизнесмен“, под това хората разбират човек с много пари, коли, яхти, жени, прекрасен живот и т.н…Но те не знаят колко много труд и мисли са необходими , за да се постигне това…А ти готов ли си да платиш тази цена?

3 коментара за “Какво Ви различава от успешния предприемач?”

  1. doggy каза:

    Има много истина в написаното. Предприемачите се отличават от останалите хора в държавата, с иновативното си мислене и реализирането на идеи. Надявам се все повече млади българи да тръгнат по пътя на собствения бизнес.. Икономиката ни се нуждае от тях.

  2. Златил каза:

    Лошото е , че държавата не се нуждаее от мислещи млади хора. Или поне политиката и това показва. Затова и нямаме икономика и ако нещата продължават така, няма и да имаме. Освен разбира се сива икономика. Просто държавата не стимулира бизнеса имладите хора.

  3. Николай каза:

    Уникална статия! Поздравления! Настина много ми хареса ;)

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *